E-ISSN: 1309-5749 | ISSN: 1018-8681 | Join E-mail List | Contact | Twitter
1Bakırköy Mental and Neurological Diseases Hospital II. Neurosurgery Clinic
Dusunen Adam Journal of Psychiatry and Neurological Sciences 2002; 15(1): 56-59
Full Text PDF Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Forestier Disease (Diffuse Idiopathic Skeletal Hyperosteosis) tales port in entesopathies. It is a progressive disease with the inflammation and ossifications of the anterior longitudinal ligament. Diagnosis is made radiologically.

In our presentation, a 61 years old male and a 62 years old male who consulted to our hospital at 2000 were evaluated. Both cases complained of dysphagy and neck pain. Cases diagnosed as Forestir Disease according radiological investigations and clinical picture were looked over according to the literature.


Yutma Güçlüğü ile Seyreden Forestier Hastalığı: İki Olgu Sunumu
1Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi II. Nöroşirürji Kliniği
Dusunen Adam Journal of Psychiatry and Neurological Sciences 2002; 1(15): 56-59

Diffüz İdiyopatik İskeletal Hiperosteozis, spinal entezopatiler arasında yer alır. Anterior longitüdinal ligamanın enflamasyonu ve ossifikasyonu ile seyreden ilerleyici bir hastalıktır. Tanı radyolojik incelemeler ile konur.

Sunumuzda 2000 yılında kliniğimize başvuran 61 ve 62 yaşlarında 2 erkek olgu değerlendirildi. Her iki olgumuzda yutma güçlüğü ve boyun ağrısı yakılması ile kliniğimize başvurdu. Olguların klinik tabloları ve radyolojik incelemeleri değerlendirilerek yapılarak; diffüz idiyopatik iskeletal hiperosteozis tanısı konan olgular literatür ışığında gözden geçirilmiştir.