E-ISSN: 1309-5749 | ISSN: 1018-8681 | Join E-mail List | Contact | Twitter
Heroin dependent male patient with multiple types of self mutilative behaviors that impair the treatment: a case report
1Assists. Dr.,
2Assoc. Dr., Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Training and Research Hospital, Istanbul - Turkey
Dusunen Adam Journal of Psychiatry and Neurological Sciences 2012; 25(3): 267-273 DOI: 10.5350/DAJPN2012250311
Full Text PDF Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Self-mutilation has been defined as ‘deliberate, direct destruction of body tissue without conscious suicidal intent’. Although self-mutilative behaviors (SMB) has not been described as a distinct diagnostic category within DSM-IV-TR, it represents a frequent comorbidity with many psychiatric disorders, including drug dependency. SMB may disturb the treatment of psychiatric disorders. In this report, we present a case who had been hospitalized in AMATEM (Alcohol and Drug Research, Treatment and Training Center) for the treatment of heroin addiction and had unusual SMB such as tooth extraction, skin picking and autoinfection of the eyes. Due to these SMB, the patient had to be transferred to general psychiatry service and had difficulties to adherence for the outpatient therapy program.


Eroin Bağımlısı Bir Erkek Hastada Tedaviyi Engelleyen Çoklu Kendine Zarar Verme Davranışı: Olgu Sunumu
1Asist. Dr.,
2Doç. Dr., Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul - Türkiye
Dusunen Adam Journal of Psychiatry and Neurological Sciences 2012; 3(25): 267-273 DOI: 10.5350/DAJPN2012250311

Kasıtlı olarak kendine zarar verme davranışı (KZVD), kişinin özkıyım amacı gütmeden, kendi bedenine doğrudan fiziksel bir zarar vermesidir. KZVD, DSM-IV-TR’de ayrı bir tanı kategorisi olarak yer almasa da, madde bağımlılığı dahil olmak üzere, psikiyatride pek çok hastalıkla birlikte görülmektedir. KZVD, var olan psikiyatrik hastalığın tedavisi için engel oluşturabilmektedir. Bu yazıda, eroin bağımlılığı nedeniyle AMATEM’de (Alkol Madde Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi) yatarak tedavi gören ve dişlerini sökme, cilt yolma ve göze mikrop bulaştırma şeklinde ender görülen KZVD bulunan, bu davranışları nedeniyle kapalı psikiyatri servisinde izlenmek zorunda kalınan ve ayaktan terapi programlarını sürdürmekte zorluk yaşayan bir olgu sunulmuştur.