E-ISSN: 1309-5749 | ISSN: 1018-8681 | Join E-mail List | Contact | Twitter
1Department of Public Health Nursing, Atatürk University School of Nursing
2Atatürk University Faculty of Medicine, Department of Psychiatry
3Department of Public Health Nursing, Atatürk University School of Nursing
Dusunen Adam Journal of Psychiatry and Neurological Sciences 1996; 9(4): 40-46
Full Text PDF Full Text PDF (Turkish)

Abstract

This research has been doe to determine the degree of premenstrual distress situation and its relationship with anxiety and depression levels for healthy young adults and 142 university students attended for this research. At the result of the research it has been seen (as a result of the research) that 7.7 % of people was under strongly premenstrual distress, 45.1 % of people was under medium distress and 47.2 % of people didn't have any changs or distress. Statistical results shown that, there is a significant relationship between premenstrual distress situation and depression degrees. However, there is no significantly difference between premenstrual distress situation and anxiety degrees.


Premenstrüel Gerilim Belirtilerinin Sağlıklı Genç Erişkinlerde Görülme Derecesi ve Bunların Anksiyete ve Depresyon Düzeyleriyle ilişkisi
1Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı
2Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı
3Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı
Dusunen Adam Journal of Psychiatry and Neurological Sciences 1996; 4(9): 40-46

Sağlıklı genç erişkinlerde premenstrüel gerilim belirtileriin görülme derecesi ve bunun anksiyete ve depresyon düzeyleri ile ili şkisini araştıran bu çalışmaya 142 üniversite öğrencisi katılmıştır. Araştırma sonunda, şiddetli premenstrüel gerilim yaşayanların % 7.7, orta şiddette premenstrüel gerilim yaşayanların % 45.1, önemli bir değişim yaşamayanların da % 47.2 oranında olduğu bulunmuştur. Premenstrüel gerilim yaşama derecesi ile depresyon puanları arasındaki ilişki anlamlı bulunurken, anksiyete puanları ile premenstrüel gerilim yaşama derecesi arasındaki ilişki daha zayıf bulunmuştur.